Spasení – je slovíčko u kterého se většině vybaví slovo, záchrana, zachránit, vytrhnout.
Když bible mluví o spasení člověka, myslí tím záchranu člověka. Otázka zní od čeho nebo před čím být spasen ?
SPASENÍ: je od zákona hříchu, od věčné smrti a od Božího hněvu (budoucího soudu)

Tedy jinak od zlé a zkažené přirozenosti člověka, která je vrozená v člověku od narození. To znamená od (naší pýchy, našich vnitřních zlých postojů a myšlenek, hříchů naší minulosti, hříchů které pácháme denně, ze vzpoury proti Bohu, která je v nás vrozená, od zákona hříchu, kterému otročíme a jsme svázáni a od zákona smrti) - to se děje na základě víry v Ježíše Krista přijetí jeho oběti na kříži. Vstup do Božího království se děje znovuzrozením z Ducha svatého a křtem ohněm a z vody tedy křtem ponořením.

Zákon hříchu nás poutá, a způsobuje, že hřešíme pořád dokola a nemůžeme přestat. Drží nás ve své moci a tak tedy sloužíme hříchu svou myslí, po znovuzrození sloužíme srdcem zákonu života Lásce Bohu. Nechodíme podle těla ale podle Ducha.

Spasení, je udělení milosti, kterou si mi lidé vlastně nezasloužíme. Všichni, zhřešily a jsou daleko od Boží slávy.  Spasení si nelze nijak koupit a ani získat dobrými skutky ani nějakou činností ať je jakákoliv. Jako hříšníci jsme absolutně bezmocní se ze svého stavu dostat, který je bídný. Zasloužíme si spravedlivý Boží trest. Udělená milost, odsouzenému hříšníkovi je zdarma na základě víry přijetí smírné oběti Ježíše Krista na Golgotě a následné pokání z hříchů.

Chce, zemřít svému já, a v životě chce následovat jen Jeho, aby se v jeho životě děla jeho vůle, která je pro člověka vždy nejlepší. Člověk se vzdává všeho pro Krista, tak aby v jeho životě mohl plně pracovat a přebývat Bůh Duchem v něm.
Odpuštění hříchu Bohem skrze Krista je dar, když své hříchy vyznáváme, jeho krev nás očisťuje naše svědomí od hříchů a nepravostí.

Křest Duchem svatým je, že Kristus přichází v Duchu svatém a ohni do srdce člověka a nazývá se to narození z Ducha svatého, z Boha. Toto narození je duchovní vzkříšení, tedy ZNOVUZROZENÍ - NOVÉ STVOŘENÍ. Potom skrze Ducha svatého a kříž utrpení se děje v člověku obřízka srdce a to je, že se člověk postupně podobá charakterem na Krista Ježíše.

Každý kdo uvěřil v Krista Ježíše jako spasitele svého života je mu tato víra připočtena za spravedlnost a člověk se stává vírou před Bohem spravedlivý. To se stvrzuje následně vodním křtem PONOŘENÍM pod vodu na odpuštění svých hříchů.

Ve křtu ponořením, je člověk spojen a ponořen s Kristem do jeho smrtí a spolu s ním vzkříšen a ve svém duchu přechází ze smrti do života a čeká na věčné vzkříšení a proměnu svého nespaseného těla po smrti nebo při příchodu Krista Ježíše. Člověk je očištěn krví Krista, kterou prolil na Golgotě na kříži za naše hříchy a celého světa. Zákon hříchu se pak zlomí a člověk je svobodný od jeho moci. Neboť Ježíš přibil na kříž dlužní úpis a také byl proklet za nás, za každý náš hřích takže Bohu nic nedlužíme. Ježíš již zaplatil za každý náš hřích svou čistou krví. Tak nemusíme otročit hříchu.

Kristus na sebe vzal trest který si zasloužíme mi všichni. Vzal na sebe hříchy světa, stal se hříchem a přijal trest který si zasloužíme my sami, Kristus dostal to co my sami si zasloužíme, přijal trest hříšníka, tak aby každý kdo ho přijal ho onen trest minul. Díky této události můžeme dostat milost, spasení, každý kdo v něho uvěří. Člověk byl ospravedlněn na základě víry a přijaté milosti. Takový člověk se stává před Bohem spravedlivý a Bůh mu nepočítá hřích, a nevzpomíná na minulé hříchy a nebudou mu připomínány. Má plnou jistotu pro den soudu na věčnosti neboť jaký je Kristus takový je spasený člověk v duchu.

Člověk byl osvobozen od zákonu hříchu, pod kterým otročil a byl otrokem hříchu a byl jím svázán. To znamená, že hřích již nemá žádnou moc nad člověkem, ale má ho v moci láska Krista Ježíše.
Člověk i nadále hřeší a může zhřešit, ale činí pokání a hříchy se mu již nepočítají. Přesto musí člověk Bohu vyznávat hříchy, které jsou mazány Kristovou krví, aby měl s Bohem pokoj.
Spasený člověk, se stává knězem Božím a patří do královského kněžstva Božího, církve Kristovi, která tvoří Boží chrám na Zemi.

Spasený člověk narozený z vody a ducha je chrámem Boha živého.
Znovuzrozený má nové srdce z masa a krve, bylo mu odňato srdce bezcitné kamenné
Když se spasený odá Pánu je s ním jeden duch a žije v jednotě s Bohem a jeho vůlí.
Boží vůle je svatost čistota a posvěcení svoboda neotročit hříchu a soužit lásce.
Spasený miluje spravedlnost stejně jako Bůh miluje spravedlnost a miluje a zachovává Boží přikázání z moci Krista.


Každý kdo uvěřil v Ježíše syna Božího získává v Kristu zaslíbený život věčný jako dar.
Znovuzrozený z vody a Ducha svatého život věčný žije již teď na zemi ve svém duchu, protože Ježíš sám je ten život věčný a spasený je živený Duchem svatým a jeho ovocem, které Bůh vypěstuje v srdci spaseného.
Kdo nemá v srdci Kristova Ducha, není jeho. Život věčný nežije, má pouze zaslíbení ve věčném životě. Kdo má syna má život, kdo syna jeho ducha nemá, nemá život.

Vždyť jsme už dříve ukázali, že všichni, židé i pohané, jsou pod mocí hříchu,jak je psáno: ‚Nikdo není spravedlivý, není ani jeden, nikdo není rozumný, není, kdo by hledal Boha; všichni se odchýlili, všichni propadli zvrácenosti, není, kdo by činil dobro, není ani jeden. Ale podle Písma je všechno v zajetí hříchu, aby se zaslíbení, dané víře v Ježíše Krista, splnilo těm,
kdo v něho Ježíše věří.

Amen, amen, pravím vám, že každý, kdo hřeší, je otrokem hříchu. Otrok nezůstává v domě navždy; navždy zůstává syn. Když vás Syn osvobodí, budete skutečně svobodni.

Nyní však není žádného odsouzení pro ty, kteří jsou v Kristu Ježíši, neboť zákon Ducha, který vede k životu v Kristu Ježíši, osvobodil tě od zákona hříchu a smrti. Když jste byli služebníky hříchu, měli jste svobodu od spravedlnosti; jaký jste tehdy měli užitek z toho, zač se nyní stydíte? Konec toho všeho je přece smrt. Avšak nyní, když jste byli osvobozeni od hříchu a stali se služebníky Božími, máte z toho užitek, totiž posvěcení, a čeká vás život věčný. Mzdou hříchu je smrt, ale darem Boží milosti je život věčný v Kristu Ježíši, našem Pánu.

Nevíte snad, že všichni, kteří jsme pokřtěni v Krista Ježíše, byli jsme pokřtěni v jeho smrt? Byli jsme tedy křtem spolu s ním pohřbeni ve smrt, abychom – jako Kristus byl vzkříšen z mrtvých slavnou mocí svého Otce – i my vstoupili na cestu nového života. Víme přece, že starý člověk v nás byl spolu s ním ukřižován, aby tělo ovládané hříchem bylo zbaveno moci a my už hříchu neotročili. Vždyť ten, kdo zemřel, je vysvobozen z moci hříchu.

I vy jste byli mrtvi pro své viny a hříchy, v nichž jste dříve žili podle běhu tohoto světa, poslušni vládce nadzemských mocí, ducha, působícího dosud v těch, kteří vzdorují Bohu. I my všichni jsme k nim kdysi patřili; žili jsme sklonům svého těla, dali jsme se vést svými sobeckými zájmy, a tím jsme nutně propadli Božímu soudu tak jako ostatní. Ale Bůh, bohatý v milosrdenství, z velké lásky, jíž si nás zamiloval, probudil nás k životu spolu s Kristem, když jsme byli mrtvi pro své hříchy. Milostí jste spaseni! Spolu s ním nás vzkřísil a spolu s ním uvedl na nebeský trůn v Kristu Ježíši, aby se nadcházejícím věkům prokázalo, jak nesmírné bohatství milosti je v jeho dobrotě k nám v Kristu Ježíši.

(Římanům 3:9-12) (Jan 8:34-36) (Ř 8:1-2) (Ř 6:20-23) (Římanům 6:6-7) (Galatským 3:22) (Efezkým 2:1-7)

(Podmínky pro spasení člověka z hříchu, co se musí odehrát v srdci člověka)
_______________________
1.Uvěřit ve Jméno Božího Syna Ježíše Krista
2. Celým srdcem věřit, že Kristus je Syn Boží.
3.Vyznáš-li svými ústy Ježíše jako Pána a uvěříš-li ve svém srdci, že ho Bůh vzkřísil z mrtvých, budeě spasen.
4.Musí činit pokání = vyznání hříchů, následně pak celoživotně)

(Vše se musí odehrát v lidském srdci - nitru člověka = ne emoce)

Následně nastává
1.Křest vodou (celé ponoření člověka pod vodu) ve jméno Boha Otce, Syna i Ducha svatého
Následně
2.Přijetí křest Duchem svatým a ohněm

(PS: Vše dělá a způsobuje Duch svatý)

SPASENÍ
1. Je darem, milostí
2. Nelze si ho vynutit, vypracovat, koupit, zasloužit, ani dobrými skutky.
3. Je mu odpuštěno všechno, co kdy učinil, je před Bohem čistý
4. Je smířen s Bohem
5. Nejde na soud, nepodléhá soudu
6. Je ospravedlněn
7. Má příslib věčného života
8. ŽIJE ŽIVOT VĚČNÝ SKRZE JEŽÍŠE KRISTA V DUCHU.