Čarování je zaříkávání, vyslovování formule, přivolávání kouzla prostřednictvím slov naučených či čtených, obsažených v nějakých záznamech nebo příručce, za cílem někomu uškodit, poslat zlo, neštěstí v jakékoliv podobě, děs, něčím pohnout či způsobit něco nadpřirozeného. 
 
Kouzlo vyslovují služebníci nebo vzývači padlých mocností (démonů), buď vědomí vyznavači, nebo nevědomí. Když se čaruje, používají se slovní formulace, které mají vyvolat kouzlo a spustit  jeho účinek. 
 
Čarování patří do kruhu magie, okultismu, esoteriky. Lidé přesně nevědí, co to kouzlo je a kde se bere. Někteří věří, že kouzlo je vlastně energie, která se ovládne slovem, tedy zaříkávací formulí. Čarování ale není žádný druh ovládání energií a její ovládání za pomocí zaříkávadel a gestikulací. Ono kouzlo a jeho projev je démon, který něco způsobí. Člověk nabývá dojmu, že něco ovládá. Kouzlo je ale vyslaný démon, který vykonává to, co si člověk přeje. Tak slouží nevědomky démonům a v jejich prospěch a zamořuje tím život dalšího člověka nebo lidí démony. Lidé tak žijí v iluzi, kdy věří, že to, co se doma děje a co ovládají, jsou jakési jimi uplácané či ovládané energie. Při zjištění pravdy se ony energie začínají většinou demonstrovat jako bytosti, které mluví a odvádí od pravdy, člověk potom zažívá vydírání a útoky.